Energieopslag

Garandeer een stabiele toekomst voor uw bedrijf

De huidige netcongestie in Nederland zorgt dagelijks voor problemen bij bedrijven. Door te kiezen voor energieopslag in een accu houdt u het heft in eigen handen en kunt u uw aandacht focussen op het succesvol leiden van uw bedrijf.

Voordelen van commerciële energieopslag

Als bedrijf bent u bezig met investeren in nieuwe machines, het verduurzamen van uw wagenpark met elektrische voertuigen of door te investeren in een warmtepomp. Voor al deze zaken heeft uw bedrijf meer energie nodig. Helaas is het momenteel aan de orde van de dag dat hier soms geen mogelijkheid voor is op het volle stroomnet. Door de verduurzaming van Nederland is het stroomnet op veel plekken vol, waardoor u soms nog jaren moet wachten voordat u de benodigde capaciteit kunt krijgen van de netbeheerder. In de regio Noord-Holland is op dit moment op veel plekken geen extra netcapaciteit te verkrijgen tot minimaal 2028. Terwijl dit nu al problematisch is, gaat er nog veel elektrificatie plaats vinden (massale overstap op elektrisch rijden en warmtepompen), waardoor het stroomnet alleen maar voller zal raken. De netbeheerders kunnen niet opwerken tegen de snelheid van de verduurzaming, waardoor deze problemen aan de orde van de dag zullen blijven. Om deze problemen van het volle stroomnet op te lossen kan zakelijke batterijopslag een oplossing bieden: door de piekbelasting van uw bedrijf op piekmomenten op te vangen met een accu kunt u met een veel kleinere netaansluiting uit de voeten.

Door de stroompieken van uw bedrijf op te vangen met een accu kunt u bovendien focussen op de bedrijfsvoering van uw bedrijf. Daardoor kunt u toch blijven investeren en groeien zonder last te hebben van het volle stroomnet. Bovenstaande toepassing van energieopslag is overigens ook mogelijk zonder dat u zonnepanelen heeft.

Meer mogelijkheden

Een ander voordeel van energieopslag is het optimaliseren van het eigen verbruik. Dit betekent dat alle overtollige zonnestroom van uw zonnepanelen die u normaal gesproken terug levert wordt opgeslagen in uw batterij. Deze stroom kunt u dan ’s avonds en ’s nachts opmaken. Hierdoor zal u zelfvoorzieningsgraad stijgen van 30% naar minimaal 60%, waardoor u steeds minder te maken krijgt met uw energieleverancier.

Grootverbruikers (met een hoofdaansluiting groter dan 3×80 Ampère) betalen al stroom op basis van uurtarieven waarbij elk uur de stroomprijs anders is. Bij deze bedrijven is het al aan de orde van de dag dat de stroomprijzen in de zomer al vaak €0,00 of zelfs negatief zijn. Dan moet u dus geld betalen als u stroom terug levert. Wanneer op deze momenten de stroom in een batterij opgeslagen wordt, kunt u deze stroom ’s avonds en ’s nachts gebruiken als de elektriciteitsprijs een stuk hoger is. Onderstaand plaatje van afgelopen jaar op 29 mei was één van de extremere dagen. Vanaf 10:00 tot 17:00 was er een negatieve stroomprijs met €-0,18 als dieptepunt. In de avond was een stroomprijs van €0,08 het hoogtepunt. Op zo’n dag verdient u dan 26 eurocent per opgeslagen kWh. De verwachting is dat met de groei van zon en wind deze zogenoemde “spread” alleen maar groter zal worden.

Daarnaast is het mogelijk om in de wintermaanden te handelen in stroom, wanneer de accu weinig wordt gevuld door de beperkte winterzon. Laadt de batterij dan vol op momenten met lage stroomtarieven en haal deze leeg op momenten met hoge stroomtarieven. Bovenstaande voordelen zijn ook te combineren voor een betere terugverdientijd: piekbelasting vermijden in de zomermaanden als er veel machines draaien, overtollige zonnestroom gebruiken om de accu te vullen en energiehandel in de wintermaanden.

Ten slotte is het met energieopslag mogelijk om te zorgen voor een noodstroomvoorziening: als het openbare stroomnet wegvalt en uw accu is vol genoeg kunt u een periode blijven doordraaien met uw bedrijf. Zo heeft u meer zekerheid heeft om de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen. Deze oplossing met energieopslag behaalt een nog hogere efficiëntie als u alles van één fabrikant heeft: uw zonnestroomomvormer, laadpaal en batterijsysteem vormen één energiemanagementsysteem (EMS), waarbij alles met elkaar samenwerkt zodat u alles kunt monitoren in één systeem.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Vraag een offerte of adviesgesprek aan

Direct contact?

0228 75 64 47