Energiebeheer

Bent u als bedrijf een grootverbruiker met een netaansluiting groter dan 3×80 Ampère? Dan is energiebeheer al aan de orde van de dag. Heeft u een kleinere aansluiting dan 3×80 Ampère? Dan mag u op dit moment nog salderen, maar dan wordt ook voor u bedrijf energiebeheer zeer actueel wanneer de salderingsregeling stopt.

De aanleiding voor energiebeheer

Als grootverbruiker is het op dit moment zeer reëel dat u geen zonnestroom mag terug leveren door het volle stroomnet. Ook een nieuwe of grotere netaansluiting om stroom af te nemen is voorlopig niet mogelijk. Daarnaast mag het gecontracteerd vermogen vaak niet meer verhoogd worden, terwijl u stroomaansluiting daar soms prima geschikt voor is! Gerenommeerde kranten als het Financieel Dagblad of de Telegraaf schrijven dagelijks over het volle stroomnet. De kranten geven daarbij aan dat de netbeheerders verwachten dit niet voor 2040 (!) opgelost te hebben. Ook wordt u als grootverbruiker zo nu en dan al geconfronteerd met negatieve stroomprijzen. Op deze momenten moet u dan betalen om stroom terug te leveren of krijgt u geld toe om stroom af te nemen. Door de verwachte verdere groei van windmolens en zonnepanelen is de verwachting dat dit steeds vaker voor zal gaan komen. Hierdoor zullen er ook meer fluctuaties komen in uw stroomtarieven gedurende de dag vanwege de beschikbaarheid van duurzame energie. Energieopslag in de vorm van een accu kan veel van deze problemen tackelen, maar door energiebeheer kunt u op een veel goedkopere manier ook al veel voordeel behalen.

De toepassingen van energiebeheer voor bedrijven

Zonzo heeft al ruime ervaring in het bieden van maatwerkoplossingen voor bedrijven op het gebied van energiebeheer. Zonzo werkt met een eigen ontwikkelaar die slimme regeltechniek kan bouwen voor uw bedrijf. Bij de meeste zonnestroominstallaties bouwt Zonzo een energie management systeem (EMS) in met een bijbehorend monitoring platform. Hierin monitoren we actief alle zakelijke zonnestroominstallaties met een onderhoudscontract. Binnen dit EMS zijn er veel mogelijkheden tot maatwerkoplossingen. Een toepassing die bij de meeste bedrijven voorkomt is dat er zonnepanelen worden geplaatst waarbij de totale gezamenlijke stroom van alle zonnestroomomvormers groter is dan de hoofdzekering aan kan. De momenten in het jaar dat zonnepanelen op vol vermogen pieken zijn er echter niet veel. Door de omvormers op dit soort momenten automatisch te “temperen” kunt u alle zonnestroom op dat moment direct opmaken binnen uw bedrijf. Alles wat over is wordt afgetopt precies tot het punt dat de hoofdzekering er niet uitvliegt. Zo kunt u met een kleinere hoofdzekering uit de voeten (dit bespaart jaarlijkse vaste kosten) maar kunt u toch zo veel mogelijk zonnepanelen plaatsen zodat u ook op momenten dat het minder zonnig is zoveel mogelijk eigen zonnestroom heeft.

Aanvullende functionaliteiten

Het aftoppen van zonnestroomomvormers is eigenlijk best zonde, deze duurzame stroom gaat immers verloren. Zonzo heeft daarom bij verschillende agrarische klanten gerealiseerd dat op momenten dat de omvormers worden afgetopt de koelcellen harder gaan koelen, een koelcel kan immers best een graadje kouder staan. Zo wordt er voor de zonnestroom die anders afgetopt zou worden toch een nuttige bestemming gevonden die het bedrijf weer een besparing oplevert.

Een andere functionaliteit van energiebeheer die Zonzo kan realiseren is het gebruik van negatieve stroomprijzen. Zoals hierboven benoemd komt dit steeds vaker voor op momenten dat er zeer veel zonnestroom opgewekt wordt. Grootverbruikers mogen niet salderen, dus deze zonnestroom kost op die momenten zelfs geld als deze terug geleverd wordt. Daarom worden op momenten als de stroomprijs tussen €0,00 en €-0,15 is de zonnestroomomvormers ook getemperd zodat er alleen zonnestroom opgewekt wordt die er op dat moment nodig is binnen het bedrijf. Als de prijs nog lager gaat dan -€0,15 dan gaan alle omvormers zelfs automatisch uit, want dan krijgt een bedrijf dus geld toe om stroom te gebruiken (de energiebelasting is ca €0,15, vandaar dat tussen €0,00 en -€0,15 stroom gebruiken evengoed geld kost).

Benieuwd welke maatwerkoplossingen voor uw bedrijf interessant kunnen zijn?

Referentieprojecten

Bij Zonzo bent u aan het juiste adres voor Energiebeheer op de zaak.
Hieronder ziet u een aantal van onze referentieprojecten.

Vraag een offerte of adviesgesprek aan

Direct contact?

0228 75 64 47