Energiebeheer

Houd uw zonnestroom rendabel

Op deze pagina vindt u al onze oplossingen omtrent energiebeheer. Met energiebeheer zorgt u ervoor dat u zoveel mogelijk opgewekte zonnestroom zelf gaat opmaken. Benieuwd hoe dit werkt en waarom dit belangrijk is? Lees dan verder op deze pagina.

Energiebeheer

Houd uw zonnestroom rendabel

In de nabije toekomst wordt energiebeheer de belangrijkste pijler van uw zonnestroomsysteem. Het doel van energiebeheer is om uw zelfvoorziening zoveel mogelijk te verhogen. Zelfvoorziening houdt in dat u met zelf opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk  in uw eigen energiebehoefte kunt voorzien.

De salderingsregeling zal uiteindelijk stoppen en energieleveranciers als VandeBron en Budget Energie zijn tot die tijd al aan het voorsorteren met een terugleverheffing. Om uw zonnestroomsysteem rendabel te houden wordt het daarom belangrijk dat u zelf opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf gaat opmaken. Dat wordt in de toekomst namelijk het grootste verdienmodel. Dit kunt u automatiseren door middel van energiebeheer. 

Bespaar extra in de toekomst!

Een normaal zonnestroomsysteem heeft een zelfvoorzieningsgraad van ongeveer 30%: van alle opgewekte zonnestroom wordt 30% direct opgemaakt en maar liefst 70% terug geleverd. Dit was eerder nooit een probleem, maar in de toekomst gaat dit anders zijn wanneer u voor terug geleverde energie een lagere vergoeding ontvangt. Dan gaat 30% van uw jaarlijkse stroomverbruik een besparing opleveren van €0,39 per kWh (gemiddelde op 1 januari 2024, bron: Milieu Centraal). Die 70% die terug geleverd wordt zal een besparing opleveren van gemiddeld €0,10 per kWh (gemiddelde op 1 januari 2024). Als er dus een manier is om de zelfvoorzieningsgraad van 30% omhoog te krijgen kunt u voor elke extra kilowattuur die opgemaakt wordt €0,29 extra besparen.

De makkelijkste manier om dit te doen is natuurlijk een thuisbatterij, dan heeft u als eigenaar van zonnepanelen er geen omkijken meer naar. Alle zonnestroom die u niet direct opmaakt wordt dan namelijk in een accu gestopt zodat u deze stroom later kunt opmaken. Een andere optie is gedragsverandering: probeer apparaten als uw vaatwasser, wasmachine en droger overdag te laten draaien. Er zijn ook slimme oplossingen die u kunt gebruiken om de gedragsverandering te automatiseren binnen uw huis. De Sunny Home Manager van ons Duitse premium omvormermerk SMA is hier een goed voorbeeld van. Deze Home Manager is ook compatibel met andere omvormermerken.

De Home Manager

De Home
Manager

De Home Manager van SMA stuurt grotere verbruikers in huis zoals uw wasmachine, warmtepomp, elektrische boiler, laadpaal of vaatwasser aan op basis van uw eigen zonnestroom. Het doel hierbij is dan ook om de apparaten slim te gebruiken, wanneer er veel zelf opgewekte zonnestroom beschikbaar is. Dat houdt in dat de wasmachine bijvoorbeeld automatisch wordt aangezet wanneer er voldoende zonnestroom beschikbaar is. Een ander voorbeeld is dat een warmtepomp harder gaat draaien wanneer er overtollige zonne-energie is. Daarnaast kunt u in combinatie met de SMA-laadpaal uw elektrische auto opladen met uw overtollige zonnestroom.

Verder stuurt de Home Manager verbruikers aan op basis van de verwachte weersvoorspellingen. Ook meet de Home Manager alle energiestromen in huis en identificeert dan uw eigen verbruiksprofiel: de Home Manager leert door middel van artificiële intelligentie wat standaard patronen zijn in uw verbruik en welke verbruikers er belangrijker zijn dan anderen. Als u bijvoorbeeld elke dag om 16:30 thuiskomt van uw werk en de elektrische auto aan de laadpaal doet gaat de Home Manager hier rekening mee houden.

Bovengenoemde oplossingen zorgen ervoor dat u meer opgewekte zonnestroom zelf gaat opmaken. Hierdoor zal de eerdergenoemde zelfvoorzieningsgraad van 30% omhoog gaan, zonder dat u direct voor een duurdere oplossing als een thuisbatterij hoeft te kiezen. De Sunny Home Manager van SMA is op elk moment toe te voegen aan een SMA-omvormer: zowel bij een nieuwe installatie als bij bestaande installaties. De Home Manager is ook compatibel met andere omvormermerken.

De voordelen op een rij:

Benieuwd naar uw mogelijkheden voor energie beheer? Neem contact met ons op. Onze medewerkers beantwoorden graag al uw vragen.

Referentieprojecten

Bij Zonzo bent u aan het juiste adres voor Energiebeheer voor thuis.
Hieronder ziet u een aantal van onze referentieprojecten.

Vraag een offerte of adviesgesprek aan

Direct contact?

0228 75 64 47