Terugverdientijd zonnepanelen nog steeds gemiddeld 7 jaar

Terugverdientijd zonnepanelen nog steeds gemiddeld 7 jaar

Er is de afgelopen tijd veel gezegd en geschreven over de terugverdientijd van zonnepanelen, zeker met al het nieuws omtrent terugleverheffingen van energieleveranciers. Onderstaand artikel is geschreven door Solar Magazine, wij raden u zeker aan deze te lezen. Onder dit artikel gaan we ook nog dieper in met onze eigen inhoudelijke reactie over de huidige terugverdientijd van een zonnestroomsysteem en of het nog wel interessant is om te investeren

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is nog steeds ongeveer 7 jaar. Dat meldt branchevereniging Techniek Nederland na negatieve berichtgeving over zonnepaneelinstallateurs in het AD.

Het Algemeen Dagblad (AD) stelde afgelopen week dat installateurs klanten zouden misleiden door extra kosten voor zonnepanelen te verzwijgen. Uit een enquête door Solar Magazine onder 359 installatiebedrijven bleek afgelopen maart echter al dat zonnepaneelinstallateurs nauwelijks in staat zijn om de terugverdientijd te berekenen door de grote diversiteit aan heffing van energiebedrijven voor zonnepaneelbezitters. 1 op de 3 installateurs gaf in de enquête aan geen terugverdientijd meer in zijn offertes op te nemen.

Afstand nemen
Techniek Nederland stelt nu nadrukkelijk afstand te nemen van de toon en de inhoud van het artikel in het AD. ‘Een vakbekwame, erkende zonnepaneleninstallateur maakt vóór het plaatsen van een zonnestroominstallatie een heldere en realistische berekening van de kosten en de te verwachten energieopbrengst’, aldus de koepelorganisatie.

De terugverdientijd van een zonnestroominstallatie hangt volgens Techniek Nederland samen met een groot aantal factoren, waaronder de aanschafprijs van de zonnepanelen en de omvormer, de kosten van het installatiewerk, de stroomprijs, het stroomverbruik van de eigenaar van de zonnepanelen, de salderingsregeling, heffingen die de energieleverancier in rekening brengt bij de eigenaar van de zonnepanelen, de opstelling van de zonnepanelen en het aantal zonuren. ‘Bij het berekenen van de terugverdientijd van een zonnestroominstallatie doen installateurs voor iedere genoemde factor een aanname’, licht de brancheorganisatie toe. ‘Gaan we bijvoorbeeld voor een installatie met 10 zonnepanelen uit van een aanschafprijs van 6.000 euro dan valt de terugverdientijd aanzienlijk langer uit dan wanneer we rekenen met een aanschafprijs van 4.000 euro.’

Onzekerheid
Volgens Techniek Nederland ligt de terugverdientijd van een kwalitatief hoogwaardig zonnestroomsysteem op dit moment rond de 7 jaar. ‘Daarbij baseren we ons op de actuele, gangbare prijzen en tarieven van hoogwaardige materialen. Maken andere organisaties dezelfde berekening op basis van andere prijzen en tarieven, dan zal daar een andere terugverdientijd uit rollen.’

De koepelorganisatie pleit voor meer duidelijkheid over de terugleverkosten die energieleveranciers in rekening brengen aan eigenaren van zonnepanelen. ‘Deze kosten zijn in veel gevallen niet of niet voldoende transparant. Daardoor ontstaat onzekerheid bij consumenten. We vinden dat de energieleveranciers over de extra kosten zo snel mogelijk meer duidelijkheid moeten geven. Maar zelfs als de energieleverancier het maximale bedrag van 350 euro op jaarbasis berekent, zorgen zonnepanelen op het dak nog steeds voor een aanzienlijk lagere energierekening én een lagere uitstoot van CO2.’

Zoals u hierboven kunt lezen ligt de terugverdientijd van een kwalitatief hoogwaardig zonnestroomsysteem rond de 7 jaar. Zonzo is een betrouwbare installateur die al 15 jaar in het vak zit en staat voor hoge kwaliteit. Bij Zonzo bent u dus gegarandeerd van een kwalitatief hoogwaardig zonnestroomsysteem met producten van gerenommeerde merken.

Mensen zijn de afgelopen jaren verwend geraakt met terugverdientijden van 2/3 jaar op een zonnestroomsysteem. Voordat de gekte met hoge energieprijzen zich afspeelde lag de terugverdientijd van zonnepanelen ook rond de 7/8 jaar, toen waren er ook zeer veel mensen die investeerden in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan 25/30 jaar mee mits u kiest voor een kwalitatief hoogwaardig zonnestroomsysteem, zo heeft u dus ruim 23 jaar gratis stroom! Dit is nog steeds een zeer goed rendement op uw investering, meer dan u waar dan ook kunt ontvangen als u dit geld op een spaarbank zet. Het is dus nog steeds interessant om op dit moment te investeren in een zonnestroomsysteem.

Zonzo geeft wel als advies mee om alvast na te denken over de toekomst. De salderingsregeling zal namelijk ooit stoppen, dit is nu al deels zichtbaar met het voorsorteren van energieleveranciers die terugleverheffingen invoeren. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te focussen op zelfvoorziening.

Benieuwd wat dit betekent en waar u op moet letten? Neem contact met ons op!

Meer recent nieuws

3 juli 2024

Direct contact?

0228 75 64 47

Vraag een offerte of adviesgesprek aan