Netcongestie is een probleem op het nederlandse stroomnet dat zich maar blijft uitbreiden. De problemen zijn inmiddels zo groot, dat bedrijven 10 jaar moeten wachten om een uitbreiding- of een nieuwe stroomaansluiting te kunnen krijgen.
Hoe is dit probleem ontstaan?
De electrificering van Nederland heeft ertoe geleid dat er veel meer activiteit is op het Nederlandse stroomnet. Omdat er steeds meer warmtepompen, elektrische auto’s, airco’s en andere elektrische apparaten worden gebruikt in Nederland, is de vraag naar elektriciteit geëxplodeerd. Tegelijkertijd, is Nederland wereldkampioen op het gebied van zonnestroom. Ook zijn er gigantische windparken gerealiseerd. Als het waait en de zon schijnt, wordt een grote hoeveelheid stroom teruggestuurd naar het net. Er is dus veel meer activiteit op het stroomnet met betrekking tot stroom afnemen en terugleveren. Het huidige Nederlandse stroomnet is hier niet op uitgerust, waardoor netcongestie ontstaat.
Wanneer is dit opgelost?
Naar verwachting zal het probleem van netcongestie nog jaren gaan duren. Dit heeft te maken met het feit dat de vraag naar elektriciteit harder groeit dan dat de netbeheerder het net kan verzwaren. Op korte termijn lijkt het dus eerst nog veel erger te worden. Er wordt zelfs gesproken over overbelasting, waarbij stroomstoringen gaan ontstaan. Als de netbeheerder het niet voor u op kan lossen, dan zult u zelf met een oplossing aan de slag moeten.
Is er voor mijn bedrijf een oplossing voor dit probleem?
Als je niet 10 jaar wilt wachten, dan is er in veel gevallen al een oplossing: Energieopslag. Veel stroomaansluitingen gebruiken niet de hele dag door dezelfde hoeveelheid elektriciteit, maar verloopt dit in een of meerdere piekmomenten. Door die piek op te kunnen vangen met energie die je zelf al hebt opgeslagen, hoef je deze niet van het net af te nemen waardoor een kleinere stroomaansluiting ook voldoende kan zijn voor een normale bedrijfsvoering. Hiermee kun je dus ook al direct besparen op vastrecht.
Heeft u last van netcongestie doordat u wordt gekort, krijgt u uberhaupt geen aansluiting voor uw bedrijf of bent u gewoon op zoek naar meer informatie? Wij helpen u graag. Vul het contactformulier in en laat ons u adviseren over de mogelijkheden.
Wilt u de actuele kaart van TenneT blijven bekijken? Klik dan hier om naar de pagina van TenneT te gaan om de huidige stand van zaken in te kunnen zien.