Experiment: moet je je zonnepanelen (laten) reinigen?

Experiment: moet je je zonnepanelen (laten) reinigen?

Als installateur krijgen we vanuit onze klanten vaak de vraag of je zonnepanelen moet reinigen of laten reinigen door externe partijen. Zo ook van onderstaande klant uit De Kwakel. Deze situatie was in dit geval de perfecte testcase om een experiment uit te voeren. Wij zijn namelijk altijd sceptisch geweest of het schoonmaken van zonnepanelen wel/niet bijdraagt aan een hogere opbrengst.

De Situatie:
Een plat dak installatie van 1815 zonnepanelen totaal verdeeld over 8 omvormers van 50 kW. Alle zonnepanelen zijn richting het zuiden georiënteerd. In deze situatie zijn er 2 omvormers met exact hetzelfde aantal zonnepanelen aangesloten: 227 zonnepanelen. Ons voorstel was om in dit geval de zonnepanelen van omvormer 1 wél schoon te maken maar de zonnepanelen van omvormer 2 niet. Door vooraf uitgebreid alle opbrengststanden van de 2 omvormers te vergelijken en op te schrijven en dat achteraf na de schoonmaak weer te doen kunnen we dan vanzelf zien of de verhoudingen qua opbrengst tussen de 2 omvormers nog steeds hetzelfde zijn. Als je namelijk alle zonnepanelen reinigt weet je niet per se of het heeft geholpen of niet.

Vooraf viel op dat omvormer 1 achterloopt qua opbrengst ten opzichte van omvormer 2. Het verschil vooraf was ca 10 MWh. Dit kan verschillende factoren hebben zoals lichte schaduw van objecten op het dak. Daarom hebben we besloten om juist van omvormer 1 de zonnepanelen schoon te laten maken om te zien of omvormer 1 dan gaat inlopen op omvormer 2.

Resultaten:
De schoonmaak is uitgevoerd op 12 april 2023. Voor de schoonmaak was het verschil in opbrengst over de laatste 30 dagen 5,43% tussen omvormer 1 en omvormer 2. Na schoonmaak is dit gehalveerd tot 2,59% verschil tussen de omvormers. Qua verschillen tussen de omvormers over de opbrengst van de laatste 12 maanden zijn de verhoudingen niet gewijzigd, maar dit kan komen doordat 1/12e van een jaar maar een klein percentage is. Na 1 maand valt op dat het verschil tussen omvormer 1 en 2 in opbrengst een stukje kleiner is geworden na de schoonmaak.

2 maanden na de schoonmaak hebben we de opbrengsten nogmaals vergeleken. De verhouding tussen de 2 omvormers qua opbrengst was precies weer hetzelfde als voor de schoonmaak. Het lijkt er dus op dat de schoonmaak wel hielp op kortere termijn maar dat het ook weer niet heel lang verschil maakt. Het effect van de schoonmaak was dus maar van korte duur, maar op basis van deze resultaten denken we wel dat het voor een korte periode kan helpen.

Conclusie:
De conclusie is dat schoonmaken van zonnepanelen kan leiden tot meer opbrengst op de kortere termijn. Echter, externe schoonmaakbedrijven rekenen vaak flinke kosten. Die kosten wegen hoogstwaarschijnlijk niet op tegen de extra opbrengst die je de eerste maand hebt. Zeker niet als je de schoonmaak voor april of na september laat uitvoeren. Dus het is niet verstandig om tegen betaling dit door schoonmaakbedrijven te laten doen. Ook adviseren wij nooit om met gevaar voor eigen leven de ladder op te gaan. Heb je een laag plat dak van een garage? Dan kan je wellicht met een vochtige doek zachtjes de zonnepanelen schoonmaken. Je wil niet hard drukken, dan kan je de glasplaat beschadigen. Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen met chemicaliën, dat kan de coating van de zonnepanelen aantasten.

Meer recent nieuws

2 april 2024

Direct contact?

0228 75 64 47

Vraag een offerte of adviesgesprek aan