Zonzo Zonnepanelen
Zonzo Zonnepanelen
Zonzo Zonnepanelen

Afbouw salderingsregeling aangenomen door de Tweede Kamer!

Afbouw salderingsregeling aangenomen door de Tweede Kamer!

Er lijkt wederom een horde te zijn genomen met betrekking tot het afschaffen van de salderingsregeling. Zo onduidelijk als de Nederlandse Overheid altijd is geweest op dit onderwerp, begint het er toch op te lijken dat het in 2027 echt is afgelopen met het salderen. 


De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan van 2025 waarin het afschaffen van de salderingsregeling is verwerkt. Ook zijn er een paar amendementen opgenomen die grote gevolgen kunnen hebben. Omdat deze besluiten nog door de Eerste Kamer moeten en de huidige politieke spanningen zeer hoog zijn, is er nog altijd geen 100% garantie dat de salderingsregeling tot een einde zal komen.



Wat is salderen ook alweer? 

Door de salderingsregeling mag je zonnestroom die je over hebt ‘wegstrepen’ tegen de zonnestroom die je tekort komt en dus jaarlijks in moet kopen. In de meeste gevallen heb je zonnestroom over in de zomer en tekort in de winter, waardoor het extra voordelig is om zonnepanelen aan te schaffen. Doordat deze regeling zo succesvol is gebleken, gaat deze nu eigenlijk ten onder aan zijn eigen succes. 

Dit komt doordat er tegenwoordig zo veel zonnepanelen zijn geïnstalleerd in Nederland die tegelijkertijd stroom terugleveren, dat energiemaatschappijen hier veel kosten voor maken. Deze kosten worden nu al deels doorberekend middels een terugleverheffing. Ook is de salderingsregeling niet meer nodig omdat zonnestroom op zichzelf al rendabel genoeg is en de overheid er dus geen subsidie op hoeft te geven. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt namelijk ook zonder salderen nog gewoon onder de 10 jaar, waar zonnepanelen 30 jaar meegaan.

Komt er iets in de plaats voor de salderingsregeling? 

Er wordt gesproken over een minimale terugleververgoeding zodat zonnepanelen voordeliger blijven en je in ieder geval iets krijgt voor teruggeleverde stroom. Hoe hoog dit is en of het er echt van gaat komen is nog onbekend. 

U kunt zich afvragen hoe zinvol dit is, aangezien er dan alsnog overtollige stroom het stroomnet in wordt gepompt waar de energiemarkt niks aan heeft en dus ook weinig waard is. Zonzo is hierin juist een voorstander van focus op zelfverbruik in plaats van kunstmatige markt dwang. Dit lost de huidige problemen namelijk niet op. 

Nieuwe fase in energietransitie

Het is tijd voor de volgende stap in de energietransitie: focussen op zelfvoorziening. Dit wil zeggen een groter gedeelte van de opgewekte zonnestroom zelf op maken. Als het zelfverbruik verhoogd wordt kan dit ook helpen bij de netcongestie waar Nederland nu mee te maken heeft. Dit percentage zelfvoorziening kan verdubbeld worden met behulp van bijvoorbeeld warmtepompen, zonnestroomboilers, thuisbatterijen en elektrische auto’s. 

Extra amendementen

De politiek heeft een aantal amendementen ingediend die gevolgen kunnen hebben: 

Verlagen terugleverkosten (VVD, SP en ChristenUnie)
Dit amendement moet ervoor zorgen dat energieleveranicers geen terugleverkosten rekenen over het deel dat gesaldeerd mag worden, maar alleen nog over de veroorzaakte onbalanskosten. Dit betekent dus niet dat er geen terugleverkosten meer zullen zijn. Als energieleveranciers de onbalanskosten gaan verhogen heeft dit amendement niet zo veel nut. Uiteindelijk moeten energieleveranciers net als ieder ander bedrijf ook winstgevend zijn.

Transparantie terugleverkosten (BBB)
Dit amendement zou ervoor moeten zorgen dat er meer inzicht komt in hoe bedrijven terugleverkosten berekenen. Momenteel is dit zeer intransparant en zijn er grote verschillen per energieleverancier over hoe hoog de kosten zijn. 

Afbeelding van de plenaire zaal van de Tweede Kamer der Staten Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden. Hier is besloten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen aan zijn einde gaat komen.

Meer recent nieuws

Vraag een offerte of adviesgesprek aan

Zonzo Zonnepanelen