De populariteit van elektrische voertuigen (EV’s) neemt in Nederland snel toe. Naar verwachting zullen er in 2030 al 1 miljoen EV’s op de Nederlandse wegen rijden. Om deze toenemende vraag naar laadpalen te faciliteren, heeft de Nederlandse overheid nieuwe regels opgesteld met betrekking tot laadinfrastructuur voor utiliteitsgebouwen. Voor uw bedrijf kan dit directe gevolgen hebben. In dit nieuwsbericht kunt u lezen welke regels u kunt verwachten en wat dit voor u kan betekenen.
Wat houdt de verplichting in?
Per 1 maart 2020 moeten alle nieuwe utiliteitsgebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen minimaal één laadpunt voor elektrische voertuigen hebben.
Vanaf 1 januari 2025 gaat deze verplichting ook gelden voor bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen. Voor bedrijven die hieraan voldoen moet er dus laadinfrastructuur worden aangebracht,.
In beide gevallen geldt dat er naast het laadpunt ook leidinginfrastructuur moet worden aangelegd voor de toekomstige installatie van laadpunten op 1 op de 5 parkeerplaatsen.
Waarom moet ik een laadpaal verplicht aanschaffen?
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen gesteld voor de vermindering van CO2-uitstoot. De overstap naar elektrisch vervoer is een belangrijke sleutel tot het behalen van deze doelstellingen. Door laadpunten beschikbaar te maken bij utiliteitsgebouwen, wordt het voor werknemers, klanten en bezoekers makkelijker om over te stappen op elektrisch rijden.
Naast de milieudoelstellingen zijn er nog meer voordelen van elektrisch vervoer. Zo draagt het bij aan schonere lucht, minder geluidsoverlast en lagere energiekosten. U kunt de regelgeving dus ook als een kans aangrijpen om uw wagenpark te electrificeren en gebruik te maken van uw eigen laadpalen.
Zijn er uitzonderingen?
Er zijn enkele uitzonderingen op deze regels. Zo zijn kleine utiliteitsgebouwen met minder dan 10 parkeerplaatsen vrijgesteld. Ook gebouwen waar het technisch onmogelijk of onbetaalbaar is om laadpunten te installeren, komen mogelijk in aanmerking voor een vrijstelling.
Wat gaat dit voor mij betekenen?
Bedrijfseigenaren en beheerders van utiliteitsgebouwen met meer dan 10 of 20 parkeerplaatsen moeten nu actie ondernemen om te voldoen aan de komende deadlines. Hierin kan Zonzo u helpen om dit te realiseren. Als u hiermee aan de slag gaat, is het verstandig om vanaf het begin de juiste keuze’s te maken. Van 1 elektrische auto tot meerdere elektrische wagens: bij Zonzo bieden we maatwerk oplossingen die geschikt zijn voor elk bedrijf. Daarnaast zijn er verschillende fiscale voordelen waar u gebruik van kunt maken:
- Investeringssubsidie Duurzame energie (ISDE)
- Milieu-investeringsaftrek (MIA)
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
- Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)
- Subsidieregeling voor elektrische bedrijfsauto’s (SEBA)
- BTW-Teruggave
Om te weten welke fiscale voordelen voor uw bedrijf interessant zijn bij het aanschaffen van een laadpaal kunt u het beste contact opnemen met één van onze medewerkers! Zij adviseren u graag over de mogelijkheden.
Op zoek naar nog meer aanvullende informatie? Klik dan hier om naar de pagina van de Nederlandse overheid te gaan over de nieuwe regels voor laadinfrastructuur.